Vízteres kandalló működése


A vízteres kandallókat már meglevő csőhálózathoz és radiátorokhoz is lehet csatlakoztatni. Így az egész ház fűtését és a különböző célokra felhasznált melegvíz-ellátását is biztosítani lehet egyetlen dekoratív berendezéssel.

A vízteres kandalló egy praktikus megoldás, melynek működése viszonylag egyszerű. Szerkezetileg annyiban különbözik a hagyományos kandallótól, hogy a tűzterét csövekkel vették körül. A csövekben levő víz veszi fel a kandalló által termelt hőmennyiséget, felmelegszik és a megfelelő kiegészítőkkel ellátva, képes rásegíteni a már meglevő fűtésre, de további szabályozók, szelepek használatával a meglevő kazán szerepét is átveheti.

A - felső hőcserélő

B - a tűztér fala

C - nyitott pillangószelep

D - kémény

E - külső szigetelés

F - zárt pillangószelep

G - hőálló kerámiaüveg

Nézzünk egy példát egy Edilkamin márkájú, nyílt tágulási tartállyal ellátott vízteres kandalló működésére. A fűtési körben keringő vízmennyiség a kandalló félkör alakú tűzterének falában valamint a kandalló felső felében elhelyezett hőcserélő falában melegszik fel. Az égéshez szükséges levegő és a keletkező füst szabályozása automatizált. Tűzgyújtáskor úgy a kandalló ajtaja mint a pillangószelep is nyitva van, és egészen az égés bekövetkeztéig úgy is marad. Miután a füst, amely gyorsan áramlik a kéményen ki, felmelegíti azt, és beindult egészen az égési folyamat, becsukjuk az ajtót, és ezáltal zár a pillangószelep is. A füstgázok kifele áramlás közben a felső hőcserélőt megkerülik, így teljes egészében átadják a bennük rejtő hőenergiát.

A vízteres kandalló üvege kerámiából készül, és egészen 800°C-ig hőálló. A belső tűztér pedig vastag acéllemezből van kialakítva, hogy minél jobban ellen tudjon állni az égésből adódó korróziónak.