Vízteres kandalló kontra hagyományos


Kandalló vásárlása előtt feltehetjük, pontosabban fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy az árkülönbségen kívül miben tér el még egy vízteres változatú egy hagyományos kandallótól. Miért érdemes inkább mégis a vízteres megoldást választani?

Lássuk csak, melyek a lényeges különbségek, amelyek a vízteres kandallót a hagyományos fölé emelik. A hagyományos kandallók esetében a felszabaduló hőenergia kizárólag fűtésre, mégpedig annak a helyiségnek a fűtésére használható, amelyben a berendezés található. A vízteres változat azonban ezen jóval túlmutat, képes a központi fűtés vezetékeiben levő vízmennyiséget is előállítani, sőt ha a kandalló teljesítménye nagyobb mint lakásunk hőszükséglete, egy puffertartály rendszerbe iktatásával nem csak a fűtési időt nyújthatjuk ki, de otthonunk használati melegvíz ellátásának problémáját is megoldottuk egy csapásra. Ezeken túlmutatóan ezzel a megoldással a kényelem növelése mellett még takarékoskodhatunk is, hiszen jelentős mennyiségű tüzelőanyagot is megspórolhatunk.

Míg a régi hagyományos kandalló fő hátrányának tekintik, hogy csupán egyetlen helyiség fűtése megoldható használatával, és az általa termelt hőmennyiség is hullámzó (a begyújtást követően nagyon nagy hőt bocsájt ki, majd a tűz kialvása után gyorsan kihűl), a vízteres változat a tűzteret körülvevő vízmennyiségnek köszönhetően egyenletesebb felmelegedést biztosít, és hosszabb ideig tart a lehűlési folyamat is. Ha a rendszerbe beépítünk még egy puffertárolót is, az eltárolt hőmennyiség több órával később is felhasználható melegítésre.

A vízteres kandallók legmodernebb változatait az exkluzív formai kivitel jellemzi. Egy ilyen kandallót nem csak hasznos eleme lakásunknak, de dísze is, méghozzá nem is akármilyen. Ha különleges hangulatot szeretnénk otthonunkba csempészni, feltétlenül válasszunk egy ilyen kandallót nappalinkba. A kandallók új generációja a vízteres megoldásnak köszönhetően sokkal hatékonyabb mint régebbi változatai, és képes az egész lakás fűtéséről gondoskodni.

Ezek a kandallótípusok az exkluzív megjelenés és hangulatkeltés mellett a központi fűtés által nyújtott kényelmet is felkínálják. Csak élni kell a lehetőséggel. Ha a zsebünk nem bánja, és megengedhetjük magunknak, ne nézzük az árkülönbséget, és vásároljunk inkább vízteres kandallót. Mert egy ilyen berendezés több évtizeden keresztül lesz lakásunk éke, és nem csak hogy díszíti azt, de lakásunk értékét is emeli.