Vízteres kandallók típusai


A vízteres kandallókat többféle szempont szerint osztályozhatjuk. Megkülönböztethetünk különböző vátozatokat tüzelőanyag alapján, de különbséget tehetünk a kandalló működési elve szerint is.

Tüzelőanyag alapján megkülönböztetünk pellettüzelésű vagy fatüzelésű vízteres kandallót, de vannak széntüzelésű modellek is. Természetesen a fával működtetett vátozatok a fa mellett még más növényi hulladékokot is képesek hőtermelésre használni, és a pelletet is szokták helyettesíteni kukoricával vagy árpával.

A kandallóhoz csatlakoztatott rendszer kialakítása alapján beszélhetünk nyílt vagy zárt tágulási tartállyal ellátott rendszerekről.

A nyíltrendszerű kialakítással megvalósított vízteres kandalló egy hőcserélőn keresztül adja át a termelt hőmennyiséget a felhasználói oldalnak, vagyis a központi fűtés rendszerének vagy a puffertárolónak. Így ő maga nincs közvetlenül a fűtési rendszerhez kötve. Ennél a kialakításnál szükség van egy minimunm 50 literes tágulási tartályra, amelyet a hálózati vízvezetékhez kell kapcsolni a kandalló megfelelő vízellátása és a szükséges vízutánpótlás zavartalan megvalósulása érdekében. Ezt a tartályt a vízteres kandalló fölött kell elhelyezni, amire kiváló helyszín lehet mondjuk a padlástér. Áramkimaradás vagy a szivattyú üzemzavara esetén a kandalló védelméről a túlnyomás elleni szelep, amely 2.5 bar-nál nagyobb nyomásnál lép működésbe, és a hőkioldó szelep gondoskodik, amely 90 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnél old ki. A túlmelegedett víz a csatornahálózatba kerül, helyére pedig a tágulási tartályban levő hideg víz áramlik. Ezekkel a módszerekkel és kiegészítőkkel gátolható meg a kandalló károsodása, amely túlhevülés esetén következhetne be.

A zártrendszerű vízteres kandalló közvetlenül a fűtési rendszerhez van csatlakoztatva, és a termelt hőmennyiséget egy szivattyú segítségével adja át. Ennél a kialakításnál nincs szükség tágulási tartályra. A túlmelegedés elkerülése végett a kandallóbetétbe egy hűtőspirált helyeznek el, melyet hőérzékelő termosztáttal látnak el. Ez a vízzel feltöltött spirál a hálózati vízvezetékre van kötve, és innen hűti le szükség esetén a túlmelegedett vizet.

Vásárlás előtt gondoljuk át alaposan a lehetőségeinket és igényeinket, azt, hogy milyen fűtőanyagot szeretnénk használni, hogy a leginkább hozzánk illő fűtési megoldást választhassuk.