Milyen kandallótípust érdemes választani?

Az igények egyénre szabottak, és ez nincs másképp kandalló választás esetén sem. A piac kínálata végeláthatatlan, és ha nem vagyunk kissé jártasak a témában, könnyen hozhatunk rossz döntést.

Ez az ismertető azért született, hogy segítse a választást, illetve, hogy eligazítást nyújtson a tömérdek kandalló kavalkádjában. Nem technikai adatokról lesz itt szó, hanem általánosságokról, praktikus tanácsok és hasznos észrevételek sokasága egy csokorba szedve.

Mielőtt azon kezdenénk törni a fejünk, hogy milyen típusú kandallót vásároljunk, vegyünk fontolóra néhány alapvető dolgot. Az első szempont, hogy van lehetőség vagy sem a már meglevő kéménybe kötni a füstelvezető csövet, vagy ellenkező esetben lehetséges beiktatni valahova egy új kéményt vagy sem. Ha valamilyen oknál fogva erre nincs lehetőség, például mert panellakásban élünk, akkor kizárólag az elektromos kandallók valamilyen változata jöhet szóba.

Ha nincs gond a kéménnyel, akkor érdemes feltennünk a kérdést, hogy mekkora felületet és milyen időközönként óhajtunk fűteni. Ha csupán a nappaliba szeretnénk egy hangulatos kiegészítőt, amelyet hideg téli estéken körbeül a család, és nem célunk a folyamatos fűtés vagy az egész lakás kimelegítése, akkor egy hagyományos fatüzelésű kandalló is ideális megoldást jelenthet. Ha azonban a már meglevő fűtésre is szeretnénk rásegíteni, vagy akár a régi kazánt cserélnénk le, és esetleg jól jönne, ha a használati melegvízre sem kellene többé külön gondot fordítani, akkor egy vízteres kandalló jelenthet valódi megoldást.

Fontos figyelembe venni a kényelmi szempontokat is. Azok számára, akik nem szeretnek a fa beszerzésével, aprításával és tárolásával bíbelődni, és nincs kedvük folyamatosan a tüzet figyelni, azt táplálni, ajánlott a pellettel működő vízteres kandalló. Ezek a típusok ötvözik a központi fűtés kényelmét a kandalló árasztotta hangulat eleganciájával.

Azonban ha valaki még ennél is kényelmesebb megoldást szeretne, utólagos hamukiszedés és koromtalanítás nélkül, akkor számára az elektromos kandalló a megfelelő megoldás. Igaz, hogy ebben az esetben neki be kell érnie a hamis farönkök és a láng szimulált illusztrációjával, és nem érezheti a szenesedő fa illatát, viszont "valamit valamiért", ahogy a mondás is tartja.

Természetesen a kandalló típusán kívül nagyon fontos a teljesítményét gondos megválasztása is. Ehhez ismernünk kell a lakás hőveszteségeit, mert a teljesítményt a hőszükségletének függvényében kell meghatározni. Sem az alul, sem pedig a túlméretezés nem vezet gazdaságos működéshez.

A kandalló típusának kiválasztását nagy mértékben befolyásolhatja a fentieken kívül a pénztárcánk vastagsága. A legolcsóbb kategória az egyszerű elektromos vagy a hagyományos fatüzelésű kandalló. Persze ezeknek is léteznek azért jóval drágább változatai is. A vízteres kandallók a legdrágábbak, de sokkal hatékonyabb üzemeltetni őket, és többféle feladatot is képesek ellátni.

Mielőtt döntenénk, vegyük fontolóra mindegyik típus előnyét és hátrányát, és azt válasszuk, amelyik javára leginkább elbillen a mérleg.