Kandalló típusok

Az utóbbi években nem csak, hogy nagyon nagy méretekben teret hódítottak a kandallók, de egyre többféle tüzelőeszközzel működő és változatos technológián alapuló típusok is megjelentek a kínálatban. Ezeket szeretnénk az alábbiakban áttekinteni, és dióhéjban bemutatni a leginkább elterjedt kandallótípusok főbb jellemzőit.

Hagyományos fatüzelésű kandalló

Bár ez tekinthető a hagyományos "fapados" verziónak, ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Kevés fával is óriási hőmennyiség termelődik, a berendezés maga gyorsan kimelegszik és rövid idő alatt elkezdi leadni a hőt. Hátránya, hogy a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, nem alkalmas az egész ház fűtésére, mert igaz, hogy a melegből jut a többi helyiségbe is, de jelentősen kevesebb. A másik hátrányos tulajdonsága, hogy hirtelen nagy mennyiségű hőt sugároz, ami azt jelenti, hogy körülötte magas hőmérséklettel kell számolnunk. Ezek a kandallók vásárolhatóak meg a legkedvezőbb áron.

Légfűtéses kandalló

Annyival jobb a hagyományos kandallónál, hogy amellett, hogy felfűti annak a szobának a léterét, ahol található, a általa felmelegített levegővel lehetőség adódik más helyiségek melegítésére is. Viszont többletköltséget jelent a levegő átvezetése a fűteni kívánt helyiségekbe. A többi kandallóhoz viszonyítva ezeknek a típusoknak a beszerzési ára is eléggé magas.

Pellet tüzelésű kandalló

Egyre jobban terjed ez a típus Magyarországon is. Környezetbarát termék, hiszem újrahasznosított fát vagy faipari mellékterméket használ. Viszont a fő negatívum a magas beszerzési ár, és az üzemeltetéshez használt pellet drágasága. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy használatával függetleníthetjük magunk a gázszolgáltatótól, nem érintenek a gázkrízisek, és azzal, hogy nem pusztítjuk Földünk amúgy is kevés erdőjét, még bolygónknak is teszünk egy elég nagy szívességet használatukkal.

Vízteres kandalló

Ez a kandallótípus az utóbbi évek technikai újdonsága. A vegyes tüzelésű kazán és a hagyományos fatüzelésű kandalló előnyeit ötvözi magában. Hátránya a magas beszerzési ár, és a munkálat, amivel összekötik a központi fűtés csöveivel. De ez a befektetés hosszú távon megtérül. A tűzteret egy víztartály veszi körül, és a lángok tulajdonképpen a vizet melegítik fel. Az így előállított és felmelegített víz fedezheti a háztartásban melegvíz szükségletét, de a központi fűtést is elláthatja vele.

Elektromos kandalló

Akiknek nincs lehetősége kémény kialakítására, mert mondjuk panellakásban tengetik mindennapjaikat, ám mégis szeretnék valamilyen szinten hangulatosabbá tenni nappalijukat, azok számára ajánlott az elektromos kandalló. Egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, és az egyre modernebb technológiai újításoknak köszönhetően, a hamis rönkök és lángok látványának szimulációja elég élethűen megközelíti a valóságos égést. Az alaptípusok árai pedig elfogadhatóak.