Vízteres kandallók bekötése és üzemeltetése


Milyen elveket kell feltétlenül szem előtt tartani vízteres kandalló beszerelésekor? Melyek azok a dolgok, amikre érdemes odafigyleni üzemeltetés közben? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolására nyújt segítséget az alábbi néhány gondolat.

Az első és legfontosabb dolog, amit feltétlenül tudnunk kell a kandalló beszerzése előtt, az a lakásunk hőszükséglete. Ennek pontos meghatározását, a hőveszteségek feltérképezését érdemes szakemberre bízni. A lakás hőszükségletének figyelembe vételével kell a megfelelő teljesítményű kandallót kiválasztani.

Szükség van egy nyitott tágulási tartályra, és a kandalló működésének idején biztosítani kell a levegőztetést is. Fontos, hogy a rendszer olyan részeit, amelyek nem fagymentes területen vannak védjünk a fagytól. Ha központi rendszert is kötünk rá, fontos, hogy a keringető rendszerhez kapcsolt pompát UPS-sel szereljük fel. Ez azért fontos, mert esetleges áramkimaradás esetén sem melegszik túl a víz, hanem kering a rendszerben. Ez az akkumlátoros jelátalakító egy fontos biztonsági elem, mely fokozott védelmet jelent otthonunk számára.

A pompa szűrőjét időnkét ellenőrizni és szükség esetén tisztítani kell. A renszerben keringő vizet nem szükséges nyáron sem leengedni.

Vízteres kandallók használatával füst keletkezik, amelyet el kell vezetni. Ezért szükséges egy kémény építése vagy egy már meglevő kémény használata.

Tüzelőanyagnak mindig kizárólag jó minőségű tüzelőanyagot válasszunk. Az ideális fa tüzelőanyag legalább 2 éves, száraz, meynek nedvességtartalma 20% alatti. A nyers fa nem alkalmas fűtésre, nem csak azért, mert kisebb a tüzelőértéke, hanem, mert nehezebben ég és füstöl is, és mindenhol a tűztér belsejében lerakodások jönnek létre. Szénnel való tüzeléskor is figyeljünk oda a szén szulfur tartalmára és arra is, hogy ne legyen nedves.

Ha a leggazdaságosabb megoldást szeretnénk választani, akkor szükségünk van még egy puffertartályra is, amelyben eltároljuk a felmelegített vizet, és onnan még órákig tudjuk a rendszerben keringetni a tűz kialvása után is. Ehhez a megoldáshoz azonban szükség van egy nagyobb méretű puffertartályra, ami szintén nem olcsó mulatság, viszont évek során kamatostól megtérül a befektetés.